Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Μήνυμα ΗΠΑ σε Πούτιν και αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Χωρίς διακοπή οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, σε ένα μεγάλο μέτωπο στην δυτική γραμμή του Ντονέτσκ, με επίκεντρο τις πόλεις Κραματόρσκ και τη Σλοβιάνσκ, αλλά και σε περιοχές του Λουχάνσκ.

Η κύρια στρατιωτική προσπάθεια των Ρώσων στρέφεται τώρα στην ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς.

Επιθέσεις σημειώνονται σε στόχους που βρίσκονται στην περιφέρεια Ζαπορίζια, δυτικά του Ντονμπάς, αλλά και στο Χάρκοβο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η ρωσική στρατιωτική ηγεσία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής να αναλάβουν πρωτοβουλία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Στο μεταξύ, στιγμή, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το Pytomnyk, ένα χωριό στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Χάρκοβο, περίπου στα μισά του δρόμου προς τα ρωσικά σύνορα, μεταδίδει το Reuters.

Oι ουκρανικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλά χωριά και οικισμούς, φτάνοντας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου.

Εάν οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού σταθεροποιηθούν, θα τεθούν υπό απειλή οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, ενώ αποθήκες πυρομαχικών, τροφίμων και καυσίμων εντός της ρωσικής επικράτειας ενδέχεται να βρεθούν εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού.

Απελπιστική η κατάσταση στο Αζοφστάλ

Η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι θα γίνει επιχείρηση διάσωσης των στρατιωτικών και των αμάχων που είναι παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, περικυκλωμένοι από ρωσικά στρατεύματα.

Οποιαδήποτε «τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό στρατιωτών, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 150 ως 200 χιλιομέτρων», δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ολεξίι Χρόμοφ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι θα είχε μεγάλο κόστος σε απώλειες, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει εγκαταστήσει ισχυρές άμυνες στη Μαριούπολη.

Το λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τελούσε υπό ρωσική πολιορκία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, την Ιρίνα Βέρεστσουκ, περίπου 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι τραυματίες, βρίσκονται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ. Ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρανούς μαχητές και ξένους μισθοφόρους στο αχανές εργοστάσιο.

Ενσωμάτωση στη Ρωσία;

Την ίδια ώρα, στην κατειλημμένη από τα ρωσικά στρατεύματα Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης που έχει εγκατασταθεί δήλωσε ότι θα υποβληθεί αίτημα στον Πούτιν για προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κληθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στη Ρωσία, αλλά σε κάθε περίπτωση μια παρόμοια απόφαση πρέπει να έχει σαφή νομική βάση.

Ο έκπτωτος κυβερνήτης, της πόλης ωστόσο,  λέει ότι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Πούτιν

Στο μεταξύ η ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για την επέκταση του πολέμου και τη «διάχυσή» του σε άλλα μέτωπα, όπως στην Υπερδνειστερία είναι έντονη. Δύο μέρες μετά την εκτίμηση που διατύπωσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Άβριλ Χέινς ότι είναι πιθανή η εισβολή στη Μολδαβία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε σε μία έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση προς τη Μόσχα να μην στραφεί εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Η άποψή μου είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να τα βάλει με το ΝΑΤΟ… υπάρχουν 1,9 εκατομμύρια δυνάμεις, που διαθέτει η Συμμαχία αυτή είναι μια μάχη που ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλει πραγματικά να έχει» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, σε μία συγκυρία όχι τυχαία: Η Σουηδία και η Φινλανδία ετοιμάζονται να υποβάλλουν αυτές τις μέρες αιτήματα για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θέλουν να έχουν εγγυήσεις ότι το Σύμφωνο εγγυάται την ασφάλειά τους για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία επικύρωσης αυτής της ένταξης – ίσως πάρει κι ένα ολόκληρο χρόνο.

«Αν η Ρωσία αποφασίσει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε έθνος κι αυτό είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλάζει το παιχνίδι. Το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα απαντούσε» πρόσθεσε ο Λόιντ, κατά τις δηλώσεις του την Τετάρτη, σε μία εμφανή προσπάθεια να στείλει μήνυμα και στις δύο χώρες, αλλά και στη Μόσχα.

Σχετικά